Opdrachten na de paasvakantie

Nieuw 4/05 – 8/05

Thema: Mama’s feest - Moederdag!
Wat is er allemaal nieuw?

Bij filmpjes:
• Ketting maken met rietjes
• Schrijfdans; motorische vaardigheden
         o Fijne motoriek: Hartjes voor mama
• Verhaal: Raad eens hoeveel ik van je hou
• Verhaal: Omdat ik zoveel van je hou
• Verhaal: Het geheim van IJsje
• Verhaal: De allerliefste knuffel
• Verhaal: Kleine Kangoeroe
• Verhaal: Belle beer en een hart voor mama
• Digitaal verhaal: Mama kwijt
• Versje Moederdag

Bij speelwerkblaadjes:
Daar zal je een mapje zien Mama’s feest - Moederdag. In dat mapje kan je alle onderstaande vinden:

• Hartjes – zoenen (Evenveel wasknijpers op het hart als zoenen die erop staan)
• Bundel Moederdag K1
• Bundel Moederdag K2
• Document activiteiten
       o Sokken gooien in de wasmand: Van hoe ver kan jij sokken/kousen in de wasmand gooien? Hoeveel kan je er in de wasmand gooien?
       o Musiceren met potten en pannen.
• Nagel salon: lak de nagels. Kan ook met verf/stiften… Print het zoveel keer af als je zelf wil!
• Knipoefening: haren knippen van de mama’s. Je kan de gezichten op een stokje kleven. Heb je dit niet kan je ze ook zo geven.
• Versje Moederdag 2020

Veel plezier ermee!
Groetjes
Juf Vanessa, juf Stephanie en juf Ine

Nieuw 27/04 – 1/05

Een nieuwe week betekent ook nieuw aanbod op de website!
Wat is er allemaal nieuw?

Bij filmpjes:
• Scheuren en kleven van bloem.
• Boeket maken met je hand en verf.
• Schrijfdans; motorische vaardigheden
            o Groeiende bloemen: groot bewegen
            o Groeiende bloemen tekenen
            o Zaadjes planten en bloempot versieren met schrijfpatronen.
• Verhaal: Het tuintje van Maya.
• Verhaal: Eigenwijs konijntje
• Verhaal: De drie bloempjes
• Liedje: Krokusbolletje
• Uitleg Matrix
• Uitleg rijmen: Hoe eraan beginnen met je kleuter?

Bij speelwerkblaadjes:
Daar zal je een mapje zien Lente – bloemen. In dat mapje kan je alle onderstaande vinden alsook de bundel van vorige week.
• Uitleg + prenten matrix
• Uitleg + prenten rijmen
• Versje Moederdag (kinderen kunnen al eens oefenen met grote zus/broer, papa… Volgende week volgt een filmpje om te oefenen met juf).
• Prenten bij het liedje krokusbolletje.
• Prenten bloemen om te kleven.
• Zoekplaat lente

Motoriek

In de tweede en derde kleuterklas oefenen de kleuters  vaardigheden om tot schrijven te komen. Bij kleuters gebeurt dit zeer speels en stimuleren  we vooral de (groot)motorische ontwikkeling om later tot schrijven te komen.
Schrijven is veel meer dan lussen maken op papier. Het is een samenspel van oogbewegingen, spierbeheersing, gevoel voor ritme, ruimtelijke oriëntatie, lijnvorming en visuele vaardigheden.
Op school oefenen we dit in kleine groepjes via allerlei activiteiten die deze vaardigheden bevorderen.
Als zorgbegeleider help ik jullie even op weg om dit nu thuis ook wat verder te oefenen op een heel speelse manier. In de motoriek filmpjes (je vindt ze via de link 'filmpjes' bovenaan deze pagina) die gepost worden vinden jullie allerlei liedjes, spelletjes, activiteiten, opdrachten die zowel de groot- als fijn motorische ontwikkeling stimuleren.
Er worden regelmatig nieuwe filmpjes gepost.

Veel plezier!!
Juf Ine

Een bloemenveld schilderen

Hallo allemaal. Helaas, de school mag nog niet terug open. Maar we blijven jullie uitdagen!
In het filmpje kan je zien hoe je aan de slag moet om een bloemenveld te schilderen. Laat je kleuter eerst kijken en laat hem/haar dan zelf aan de slag gaan!
Alle filmpjes, werkjes, verhalen… zijn telkens voor alle kinderen van de berenklas en de uiltjesklas. De ene keer zie je juf Vanessa en de andere keer juf Stephanie.
Groetjes aan al onze lieve beren- en uiltjesvrienden!

Het filmpje 'bloemenveld schilderen' vindt u bij de link 'Filmpjes' bovenaan deze pagina.

Spontaan en spelend leren

Spontaan en spelend leren is de meest natuurlijke vorm van leren bij kleuters. Tijdens speelse activiteiten die aansluiten bij hun leefwereld zijn kleuters betrokken en gemotiveerd om ervaringen op te doen waardoor ze net gaan leren. In de kleuterklas gebeurt kennis en ervaringen opdoen niet op een bankje terwijl juf iets uitlegt maar wel tijdens de activiteiten die aangeboden worden in de verschillende speelhoeken.
Als kleuterteam creëren wij op onze school een omgeving met leerkansen voor onze kleuters. Als ouder kunnen jullie deze leerkansen thuis ook versterken tijdens de dagdagelijkse handelingen in en rond huis.

Probeer hun kennis te verdiepen en te verbreden door te verwoorden wat uzelf en uw kind doet. Geef je kind ook de kans om veel zelf uit te proberen, want door het zelf doen en hen te laten experimenteren leert het kind heel wat!

Wij willen jullie daar graag mee op weg zetten. Op onze collage ziet u enkele voorbeelden van hoe u als ouder thuis het spontaan leren kan bevorderen en daarmee de totale ontwikkeling van uw kind stimuleert.

• verwoord veel wat uw kind  en uzelf doet ( vb. tijdens het koken)
  • voorwerpen sorteren en kenmerken beschrijven tijdens het opruimen ( kleuren oefenen, alle grote hier, alle kleine ballen hier,...)
  • planning of stappenplan maken ( vb. bij koekjes bakken, zaadjes planten ...)
  • kleerkast opruimen ( begrippen groot-klein ) of sokken sorteren
  • de poes nadoen ( bewegen)

De collage 'spelend leren bij kleuters' kan u vinden via de link 'speelwerkblaadjes' bovenaan deze pagina.

Nieuwe bundel

Een nieuwe bundel werd gemaakt voor onze kindjes van het tweede kleuter. Alle blaadjes zijn herhaling van activiteiten en oefeningen die we reeds gedaan hebben in de klas. In principe kan je kleuter zelfstandig aan de slag eens je als ouder het blaadje hebt uitgelegd. Succes!

De bundel vindt u via de link 'speelwerkblaadjes' bovenaan deze pagina.

Groetjes

Juf Vanessa en juf Stephanie